Haber

Yapıldı, yapılıyor ve yapılacak… Bursa depreme hazırlanıyor!

BURSA (İGFA) – Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’da, 1999 Marmara depremi sonrası ‘zemin etütleri araştırma birimini kuran’ ve Bursa Sismik Taban Tehlike Değerlendirme Projeleri’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile imzalanan protokol kapsamında başlatılan Tehlike Değerlendirme ve Konum Sınıflandırma Projesi. diğer yandan ’15 istasyon ve 9 fayın münferit kesimlerini tespit ederek’ oluşabilecek maksimum deprem büyüklüklerini belirledi.

Proje kapsamında yürütülen jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda; 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100.000 ve 1/25.000 jeolojik haritalar ve Sismik Tehlike Haritası hazırlanmıştır.

Bir yandan kentsel dönüşüm projeleriyle her zaman riskli yapı stokunu azaltan Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan ‘olası bir depremde hasar ve kayıpları en aza indirmek için’ bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) bünyesinde ortaklaşa yürütülecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Sarsıntı Riskini Azaltma ve Önleme Planlama Projesini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını kesintisiz yürütüyor. insanımız boşa gitmez.

NE YAPILDI?

Yüzyılın felaketi olarak gösterilen son depremlerin ardından bölgede vakit kaybetmeden çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Bursa olarak depreme karşı ne yaptık, yapıyor muyuz, yapacak mıyız? risk?’ vatandaşları bilgilendirdi.

‘Ne yaptık’Çevre sistem planı kapsamında analizlerin yapıldığını ve TÜBİTAK tarafından 3 yıllık çalışmanın ardından Büyükşehir Belediyesi başlığı altında bütüncül bir biçimde kent başlığı altında pek çok bilginin elde edildiğini belirterek, şunları kaydetti: tüm şehrin konumunu ortaya koyarak temel tehlike haritaları üreten Türkiye’deki ilk üç şehirden biridir.

Bu süreçte kentteki yaklaşık 650 bin binanın yapı envanteri çıkarılarak, çalışmaların yüzde 80’inin tamamlandığını belirten açıklamada, “Son 5 yılda 215 bina-645 bağımsız bölümü yıktık. Üç merkez ilçe olan Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım jeolojik etütlerimizin yenileme sürecini başlattık.

NE YAPILDI?

“Ne Yapıyoruz?” başlığı altında şu bilgilere yer verildi:

“Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile ortak yürüttüğümüz çalışma ile zemin sınıfları, zeminin kayma yüzleri, şişme potansiyeli olan alanlar, sıvılaşabilen alanlar ve yumuşak zemin özellikli alanların CBS bazında haritalandırılması sürecini sürdürüyoruz. (Coğrafi Bilgi Sistemleri) pilot bölge olarak seçilen alanlarda. . İlimizdeki tüm imar planlarını tek tek inceleyerek imar planı ile uyumunu tespit ediyoruz. Bu sayede diğer analizlerle birlikte ilin tamamı için kentsel dönüşüm strateji bölgesinin ortaya çıkmasını sağlayacağız. Farklı ilçelerde 10 farklı bölgede kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütüyoruz ve planlama sürecine dahil ediyoruz” dedi.

NE YAPALIM?

‘Ne Yapacağız?’ JICA ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlama Projesi” başlığı altında, olası bir depremde kentte hasar riski yüksek alanların belirleneceği belirtildi.

Deprem hasarını azaltmak için yeni projeler geliştirmenin yanı sıra kısa, orta ve uzun vadede alınacak önlemleri belirleyeceğiz. Deprem senaryoları üreterek mahalle bazında tüm altyapı ve üst yapılarda oluşacak hasar miktarlarını belirleyeceğiz. Devam eden ve 2023 yılında Bursa genelinde hedeflenen 870 bin metrekarelik proje alanında; 1.968 bina-7.592 bağımsız bölümü yıkarak 11.250 konut inşaatına başlayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu