Yaşam

Uzmandan uyuz uyarısı: ‘Geceleri artan kaşıntıya dikkat’

Şahin, özellikle kış mevsiminde olaylarda artış görüldüğünü bildirdi. Salgın döneminde ve deprem sonrasında toplu yaşam alanlarında uyuz vakalarında artış görüldüğünü belirten Şahin, “Hastalarımız yurtlardan ve askeri alanlardan geliyor. Bir oran verirsek 2014’te haftada bir civarında uyuz görüyorduk. Şu anda baktığımız hastaların yaklaşık yüzde 20’sini uyuz vakaları oluşturuyor.” söz konusu.

Şahin, uyuz olduğundan şüphelendikleri tüm hastalarda hemen tedaviye başladıklarını belirtti. Kaşıntının özellikle geceleri artması, evde başkasında daha fazla kaşınmanın olması uyuzu en çok düşündüren sebeplerdir. Hastalarımıza sorduğumuz iki soru var: Geceleri sizi uyandıran bir kaşıntınız var mı ve evde kaşınan başka biri var mı? Daha sonra muayenemizde bizim için değerli olan uyuzun tutunduğu yerlerdir. Uyuz açısından en çok etkilenen bölgeler parmak ortası, göbek deliği çevresi, bileklerimiz, göğüs çevresi, genital bölge ve ayaklarımızın çevresidir. Bu bölgeleri dikkatle inceliyoruz, eğer görebiliyorsak uyuz akarlarını da görmeye çalışıyoruz. Çıplak gözle görülemeyen akarları vücut kazıntıları alıp mikroskop altında inceleyerek inceliyoruz.z.” dedi.

Uyuzla yakın temasta bulunan herkesin tedavi görmesi gerekir.

Evde birden fazla kişide kaşıntı olması durumunda vakit kaybetmeden en yakın dermatoloğa gitmesi gerektiğini hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

“Doktorunuzun önerdiği tedaviyi ailenin tam olarak kullanması çok önemli. Ancak genelde hastalarda bu tedaviye karşı direnç görüyoruz. Bu direncin nedeni hastaların iyileşmemesidir. Buradaki en önemli neden ise şu: Hastalarımızın genelde tedaviyi yanlış kullandıklarını söylüyoruz. Çünkü bu mikrop bulaştığında genellikle 3 ila 6 hafta sonra kaşıntı oluşmaya başlıyor. Kaşıntı hemen olmuyor. Hastalarla yakın temasta bulunan herkesin 6 hafta içerisinde tedavi görmesini öneriyoruz ancak hastalar genellikle kaşıntı yapmadıkları için yakın temasta olsalar bile tedavi almıyorlar. Daha sonra 3-4 hafta sonra kaşıntı başlayınca tedavi gören diğer kişinin tedavisi yarım kalıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu