Haber

Talasemi Hastalarında Kan Bağışı Hayati Öneme Sahip

Talasemi Federasyonu Başkanı Mustafa Dolu, kan bağışının talasemi hastaları için normal insanlara göre daha hayati olduğunu belirterek, “En çok Kızılay’a yönelik eleştiriler bizi mağdur ediyor. Bu noktada bir kez daha belirtmek isterim ki; Kan bağışı yapmak isteyenler mutlaka Kızılay’a gelerek kan bağışında bulunmalıdır.” “Bağış yapsın” dedi.

Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastalığı, vücutta sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyen bir kan bozukluğu olarak tanımlanır. Talasemi hastalığı olan kişilerde; Kansızlık, çarpıntı, kolay yorulma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Talasemi hastalarının hayatta kalabilmeleri için 3-4 haftada bir kan takviyesine ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla bu hastalığa sahip kişilerde kan, sağlıklı kişilere göre daha değerli hale gelir.

‘TALAsemi HASTALARINDA KAN ÇOK ÖNEMLİ’

Talasemi Federasyonu Başkanı Mustafa Dolu, Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi’nde konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisinin de doğuştan talasemi hastası olduğunu belirten Dolu, “Genetik bir bozukluktan dolayı vücutta kırmızı kan hücrelerinin kusurlu olması veya üretilememesi nedeniyle 3 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla biz talasemi hastalarıyız. 3 haftada bir hastaneye gelip tedavi için kan alın ve hayatımızı kurtarın.” “Bunu böyle sürdürmemiz lazım. Bu anlamda talasemi hastaları için kan hayati önem taşıyor. Bunun için düzenli ve güvenli kan bağışı gerekiyor” dedi.

‘RAMAZAN AYINDA BAĞIŞ ORANLARI AZALIYOR’

Düşük kan bağışı oranlarının talasemi hastalarının hayatını doğrudan etkilediğini belirten Dolu, “Federasyonumuzun Kızılay ile birlikte yürüttüğü ‘İyiliği Seviyoruz’ projesi var. Bu projeyle talasemi hastalarının ihtiyaç duydukları kana ulaşmasını sağlıyoruz. Bu konuda çalışıyoruz, projeler yürütüyoruz, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bağışçılara yardımcı oluyoruz.” Aslına bakılırsa muhtaç durumdayız. Önümüzde Ramazan ayı var. Ramazan ayında kan bağışı oranı düşüyor ve bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Son günlerde Kızılay’a yönelik eleştiriler de bizi en çok mağdur ediyor. Bu noktada kan bağışı yapmak isteyenlerin mutlaka gelmeleri gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum, “Kızılay’a gelip kan bağışlamalılar. Bağışçılarımızın düzenli olarak kan bağışına devam etmelerini istiyoruz” dedi.

‘DÜZENLİ KAN BAĞIŞINA İHTİYACIMIZ VAR’

Türk Kızılayı Kan Bağışçıları İdaresi Müdürü Dr. Metin Kalender, Türk Kızılayı’nın 18 bölgesel kan merkezi, 69 merkezi ve mobil araçlarıyla kan bağışı konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. ‘Birbirimize Adanmışız’ kampanyasıyla Kızılay’ın kan bağışı konusuna daha fazla dikkat çekmek istediklerini belirten Kalender, “Kan, kaynağı yalnızca insan olan tek ilaçtır ve bu Düzenli olarak bağışlanıyor. Uzun süre saklanamadığı için son kullanma tarihi var. Bu nedenle düzenli kan bağışına ihtiyacımız var. Tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmamışlarsa kan bağışına, kan bağışlamışlarsa bu kampanyayla düzenli kan bağışçısı olmaya davet ediyoruz” dedi.

‘ŞU ANDA KRİTİK STOK SEVİYELERİNDE DEĞİLİZ’

Kızılay’ın mevcut kan stoğuyla ilgili konuşan Kalender, “2 büyük olay yaşadık; Kovid-19 salgını ve 6 Şubat depremi. Böyle durumlarda sürdürülebilirlik önemli. ‘Sürdürülebilir stok seviyesi’ diye bir şey var. Afet, salgın veya benzeri büyük çaplı olaylarda hastanelerin kan ihtiyacını 7 gün boyunca hiç kan almadan karşılamanız gerekmektedir.Ülkelere göre değişen bir stok seviyesi bulunmaktadır.Bu seviye yaklaşık 60-% aralığındadır. Ülkemizde 70 bin adet. Doğal olarak Kovid-19 salgını olduğu ve deprem ve stok seviyeleri alarm vermeye devam ettiği için bu durumu “Vatandaşlarımızı kampanyalarla motive ederek çözüyoruz. Şu anda kritik stok seviyelerinde değiliz ancak düzenli kan bağışına ihtiyacımız var. Bu stok seviyelerini her zaman belli bir rakamın üzerinde tutmamız lazım” dedi.

gulsehirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu