Haber

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik durumunu değerlendirdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularının onaylanma sırasının önemli olmadığını, onaylarla ilgili kararın Türkiye ile ilgili olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın sonunda basın toplantısı düzenledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin ortak veya ayrı ayrı onaylanması konusunda görüşü sorulan Stoltenberg, iki ülkenin birlikte başvurduğunu, Türkiye ile mutabakat zaptı imzaladığını ve Türkiye’yi iki ülkenin üyeliğini birlikte onaylamaya davet ettiğini hatırlatarak, söz konusu:

“Benim pozisyonum değişmedi. Türkiye’de İsveç ve Finlandiya’nın onaylanacak aynı konumda olup olmadığı konusunda farklı değerlendirmeler olduğunu görüyoruz. Bu Türkiye’nin kararı. Türkiye’nin iki belgesi var. Biri Finlandiya ile katılım protokolleri, diğeri ise. İsveç ile NATO müttefiki olarak almamız gereken tüm kararlar alındı. 30 müttefik İsveç ve Finlandiya’yı davet etti. 30 müttefik katılım protokollerini onayladı. Şimdi her müttefik ülkenin onaylaması (üyelik) var. 28 ülke zaten onay verdi. Türkiye ve Macaristan onayladı Bu nedenle benim tavsiye ettiğim iki ülkeyi birlikte onaylama veya sadece bir katılım protokolünü onaylama kararı tamamen Türkiye’nindir. Bu Türkiye’nin kararıdır, NATO’nun kararı değil.”

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğe hazır oldukları yönündeki durumlarının devam ettiğini, Türkiye ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 30 ülkenin üyelik için onay vermesi halinde sürecin tamamlanacağını hatırlatarak, iki ülkenin olacağına inandığını belirtti. NATO üyesi olun.

Stoltenberg, “En önemli konu sıralama değil. En önemli konu İsveç ve Finlandiya’nın yakında ittifaka üye olması. Bunun için baskı yapacağım. Yarın Türkiye’ye gideceğim. Bu benim üzerinde durduğum konulardan biri olacak.” tartışacak.” söz konusu.

Silah ve mühimmat üretimi artırılacak

Stoltenberg, iki gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda ele alınan konular hakkında bilgi verirken, bakanların Ukrayna’ya yönelik üssün artırılmasını görüştüklerini, silah ve mühimmat üretiminin artırılması konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi.

Savunma sanayisinin kapasitesinin artırılması için üreticilerle temasların olduğunu hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşta çok ciddi bir mühimmat kullanımının olduğunu, müttefiklerin Ukrayna’ya gönderdikleri silah ve mühimmatın değiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. .

Bakanların NATO’nun savunma planlama çerçevesini de onayladıklarını belirten Stoltenberg, NATO’nun savunma planlamasının Rusya’nın saldırgan devleti, terör tehdidi ve Çin’in yarattığı zorluklara karşı önümüzdeki yıllarda olasılık ve yeteneklerdeki değişime yön vereceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu