Haber

Çinli diplomat Wang’dan Ukrayna’ya “Savaşın uzamasını ve yayılmasını istemiyoruz” mesajı

Çin’in en kıdemli diplomatı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Vang Yi, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile yaptığı görüşmede ülkesinin savaşın Ukrayna’da uzamasını ve yayılmasını istemediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Wang ve Kuleba, Almanya’da düzenlenen 59’uncu Münih Güvenlik Konferansı’nda yüz yüze görüştü.

Görüşmede Çin’in her zaman barış ve diyalogdan yana olduğunu ve barış görüşmelerinin desteklenmesini savunduğuna işaret eden Vang, “Ukrayna’daki krizin uzamasını ve yayılmasını istemiyoruz. Durumun kötüye gitmemesi için uluslararası toplumla çalışmaya hazırız. Kalıcı barış için çaba göstereceğiz.” terimini kullandı.

Bakanlığın açıklamasına göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna’nın Çin’in uluslararası konumuna ve siyasi analizlere katkısına önem verdiğini belirterek, Pekin’den yapıcı bir rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Kuleba, görüşmeye ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, Vang’ın Çin’in Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini yinelediğini ve anlaşmazlıkların çözümünde güç kullanımını reddettiğini kaydetti.

Toplantı, Wang’ın bu hafta başlarında Rusya’ya yapacağı ziyaret öncesinde, ABD’nin Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşı için silah ve mühimmat tedarik etmeyi düşündüğü tezi sırasında gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün 59’uncu Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere bulunduğu Almanya’da, ülkesinin CBS televizyonuna verdiği röportajda, Amerikan istihbaratının Ukrayna savaşını güçlendirmek için Rusya’ya silah ve mühimmat sağlamayı düşündüğü bilgisini verdi. Bunun “ciddi sorunlara” yol açacağını belirtti.

Blinken, Münih Güvenlik Konferansı marjında ​​Vang ile yaptığı görüşmede, Çinli muhatabını “sistemik yaptırımlardan kaçınmak için Rusya’ya mali destek veya yardım sağlamanın” sonuçları konusunda uyardığını söyledi.

Çin, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana tarafsızlığını ilan ederek, “işgal” ve “saldırı” kelimelerinden ve Rusya’yı “kınamak” anlamına gelecek ifadelerden kaçınarak temkinli bir tutum izledi. Pekin temsilcisi, BM Genel Konseyi’nin Rusya’yı kınayan kararında “çekimser kaldı” oyu kullandı.

Batı’nın savaş nedeniyle Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların ardından Moskova ile Pekin arasındaki ticaret hacminin özellikle enerji ve sanayi alanlarında arttığı gözlemlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu